👉Дрібна моторика – це здатність дітей виконувати точні і дрібні рухи не тільки кистями, але і пальцями рук і ніг. Добре розвинена дрібна моторика рук і пальців дозволяє дітям виконувати величезну кількість різноманітних процесів: від елементарних жестів в ранньому віці (наприклад, захоплення іграшки) до більш складних рухів в старшому віці (зокрема письмо та малювання).
Традиційно поділяють навички моторики на два основні види:
🔹загальні рухові навички;
🔹дрібна моторика.
До загальних належать: ходіння, повзання та балансування. Ці навички формуються здебільшого у ранньому дитинстві. Важливо, що їхній загальний рівень розвитку залишається незмінним навіть після тривалого періоду невикористання.
До дрібної моторики належать: навички роботи пальців рук та ніг, зокрема: письмо, гра на музичних інструментах, робота із дрібними деталями та ін. Цей важливий вид рухової активності потребує скоординованої роботи значно більшої кількості груп дрібних м’язів та високої точності. У разі тривалого невикористання навички дрібної моторики можуть бути втраченими.
Існує безліч способів, що допомагають розвивати дрібну моторику дитини. Їхнє використання передусім визначається віком дитини, а також її індивідуальними особливостями розвитку.
📌Наведемо найпопулярніші види діяльності, що використовують спеціалісти ІРЦ на заняттях для розвитку дрібної моторики у дітей різного віку:
ПАЛЬЧИКОВІ ІГРИ
Супроводжуються римованими текстами. Для більш дорослих дітей будуть ефективними міні-вистави (5–7 хвилин) пальчикового театру, коли дитині надано окрему роль та чітко прописано дії його героя.
РІЗНОМАНІТНІ ІГРИ ІЗ ДРІБНИМИ ПРЕДМЕТАМИ
Це ігри з використанням конструктора, ігри-шнурівки, плетіння намиста та плетіння із бісера, сортування предметів та ін.
ІГРИ ІЗ ПРИРОДНИМ МАТЕРІАЛОМ
Це передусім ігри із піском. Основною перевагою такого матеріалу є необмежена можливість фантазувати під час гри. Також приваблює дітей можливість легко урізноманітнювати свою діяльність: ліплення фігур, будівництво (шляхів, замків тощо), пересипання, малювання на піску та ін.
МАЛЮВАННЯ ТА ОБВЕДЕННЯ КОНТУРІВ ФІГУР
Використовуються заздалегідь заготовлені фахівцем контури фігур, лабіринти та ін. Цікаве та ще ефективніше у поєднанні із ліпленням, наприклад: заповнення друкованого контуру букви, або цифри пластиліном та ін.
ЛІПЛЕННЯ (ГЛИНА, ПЛАСТИЛІН, ТІСТО ТА ІН.)
Один із найулюбленіших видів розвивальної діяльності дітей в ІРЦ. Передусім ми використовуємо традиційний пластилін, що дає змогу виконувати роботи комфортно та без зайвого забруднення робочої поверхні; солоне тісто, яке педагог або батьки можуть виготовити у домашніх умовах самостійно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *